Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GMX

Glock Mark XXI

1. 3. 2012 9:51
Dovolím si něco málo oponovat

1/ Kalousek je odpovědný za státní kasu, ne za výkon národní ekonomiky. Snahy konsolidovat státní rozpočet (ostatní veřejné rozpočty - krajské a obecní - si úspěšně "prasí" ony samosprávy bez význačné pomoci státu samy) jsou samozřejmě proti zájmu o "nastartování" národní ekonomiky. Takže se volí mix - jak "ušolíchat" deficit státní kasy za přijatelných nákladů (úroky ze st. dluhopisů) aniž by stát současně "podtrhnul nohu" národní ekonomice. V roce 2009 a 2010 jsme viděli některé zásahy státu ve prospěch národní ekonomiky (např. OSVČ bylo povoleno neplatit zálohy na daně v průběhu roku) na úkor státní kasy. Jenže nic netrvá věčně a dnes se stát pokouší "spravit si košili", skrz ten kabát (národní ekonomika) už tolik nefouká.

Tj. v různých obdobích má stát zájem na realizaci odlišných opatření sledujících různé cíle. Podle mne stát tuhle strategii zvládá, ale chyby dělá v taktice (konkrétní načasování - přijde s křížkem po funuse; rozsah opatření - někdy je to hodně málo, někdy moc).

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 3. 2012 8:37
O žádnou raritu nejde

Statistická data v mezinárodním poprovnání i naše skutečnost jasně ukazují, že nesmyslem jsou naopak škrty. Vyšší daně fungují nejen ve Skandinávii, a to tam mají daleko vyšší mzdové náklady. Je to logické. Problém není v tom, že by vlivem zdanění měli bohatí málo peněz na investice, ale to, že díky nízké koupěschopnosti se investovat nevyplácí.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

1. 3. 2012 8:24
Jedna drobnost

Dovoli bych si okomentovat USA. USA si dovolují tisk peněz hlavně proto, že mají armádu, která budí po světě respekt. Bez ní by dolar už byl dávno - no víme kde.

0 0
možnosti
VN

Viktor N.

1. 3. 2012 8:30
Re: Jedna drobnost

další drobnost: ale na Čínu (která v podstatě USA již vlastní, nadneseně řečeno) si nikdy netroufnou… :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.