Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

marian64

8. 9. 2011 12:31
Neznalost

Škoda, že nejen maturanti mají neznalosti. Horší je, když podobné naznalosti projevuje člověk, který píše blog o neznalostech maturantů. Nikdo nezrušil maturitu z matematiky ani z cizího jazyka. Je pouze zatím odložena povinná maturita z těchto obou předmětů, takže si zatím každý může vybrat z těchto dvou předmětů jeden, z kterého maturovat musí. Plus samozřejmě maturita z češtiny.

2 0
možnosti
RC

josefbad

8. 9. 2011 12:45
Re: Neznalost

povinna maturita z matematiky byla zrusena a z ciziho jazyka odlozena. Tj. NEJSOU NUTNE ke slozeni maturity. Staci jedna z nich.

0 0
možnosti
P

Priamos

8. 9. 2011 11:26
Předměty povinné maturity

Povinná maturita z českého jazyka má zůstat, ale v jiné podobě - ne jako schopnost namemorovat si životopisná data spisovatelů, ale jako schopnost pochopit jejich díla. Vést studenta ne k tomu, že si bude pamatovat, že Božena Němcová napsala Babičku, ale aby si ji přečetl a přemýšlel nad ní. A aby byl schopen plnohodnotné komunikace včetně určitého hraní si s češtinou.

Povinná maturita z matematiky by měla být - ale ne jako předstupeň vysokoškolské matematiky. Kombinace kupeckých počtů a logického myšlení by byla postačující.

Povinná maturita z cizího jazyka určitě ano - ať se aspoň středoškolák domluví. Ale i zde změnu: na co je mi v angličtině předminulý průběhový čas trpný? Ani Angličané ho v hovoru nepoužívají. Cílem musí být schopnost domluvit se, formulovat názory a ne zvládnutí dávno zapomenuté gramatiky.

Problém je, že při třech povinných předmětech zbývá na volbu jen jeden předmět - nebo by se muselo opět maturovat z pěti předmětů... Ale co vyřadit? Nevím.

1 0
možnosti
JN

Yesname

8. 9. 2011 11:52
Re: Předměty povinné maturity

Ano. k tomu může mít výhrady jen dyslektik nebo dyskalkulik, případně dys něco jiného.

0 0
možnosti
HK

fenix007

8. 9. 2011 11:17
Já to nevidím tak černobíle...

myslím, že maturují třeba i elektrikáři nebo zdravotní sestry... Myslím, že školy by si samy měly rozhodnout jestli budou např.: "first class" a ty budou maturovat i z cizího jazyka a matematiky. Nerozlišuji jestli to bude gympl nebo kvalitní učňák/střední škola. Prostě už po základce se budete jako rodič/dítě rozhodovat jak vysoko si dáte laťku. Stejnou laťku pak budou mít nastavené školy.

0 0
možnosti
D

Dark5

8. 9. 2011 12:19
Re: Já to nevidím tak černobíle...

Driv byl gympl s maturitou a ucnaky povetsinou bez maturity. Lide z gymplu pak sli na VS a lide z ucnaku se venovali remeslu. Kazdy sve specializaci a celkem v tom byvali dobri.

Dneska si vsichni hrajou na maturitu a nakonec lide co maji jit na VS jsou tristni a lide co maji delat remeslo si mysli, ze umi ridit zemekouli, ale pritom neumi ani ten svuj obor. Do skolstvi jde ohromne mnozstvi penez, ktere ale vubec neodpovidaji kvalite vystupu. Vsichni se jen snazi ukousnout pro sebe co nejvice z toho kolace a pritom se co nejmene zapotit. A statu je to jedno, protoze opice voli zas jen opice a to tem opicim co jsou zrovna nahore vyhovuje. Kdybychom byli inteligentni narod, tak se lide zajimaji o to co se deje, chodi k volbam a staraji se o to, jak se naklada s jejich penezi.Rv

1 0
možnosti
MF

kecálek_český

8. 9. 2011 11:03
snaha

udělat z lidí nemyslící ovčany - k tomu není vhodné mít vzdělaný národ, ale tupé stádo.

Nic jiného za tím nevidím :-/

0 0
možnosti
ML

šelma6005

8. 9. 2011 12:15
Re: snaha

Myslím že jste trefil hřebík po hlavě. ODS se už dávno zuby - nehty bránila i státním maturitám. Ty jsou přitom běžné ve většině krajin EU.

Mně to přijde tak, že kdysi se komunisti báli vzdělaného národa a dnes pravice. Lépe se pak vymývají mozky.

0 0
možnosti
OS

Starochoff

8. 9. 2011 10:52
Paráda

Takže po zrušení matematiky i cizího jazyka vlastně maturant musí ovládat učivo 4. třídy ZŠ. Nezrušíme tedy 2. stupeň ZŠ úplně? Tam začíná i fyzika a chemie a ty taky dělají našim dětem problémy - lepší by bylo je tím nezatěžovat, aby se mohla správně rozvíjet jejich osobnost.

0 0
možnosti
JN

Yesname

8. 9. 2011 11:53
Re: Paráda

Bohužel to tak vypadá, že?

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

8. 9. 2011 10:49
To jsou zase bláboly

- jako např. "Musí vůbec učitel něco učit"? To si jako myslíte, že učitel, který vyučuje předměty, z nichž se nematuruje, nemusí nic naučit? Nebo ten, kdo učí odborné předměty na průmyslovce, obchodce, zdravotní škole, z nichž se sice nedělá státní mturita, ale dělá se z nich (většinou náročnější) maturita profilová? Než příště pane Dvořák takové bláboly napíšete, zkuste o nich napřed popřemýšlet ...

0 0
možnosti
P

Priamos

8. 9. 2011 11:23
Re: To jsou zase bláboly

Obávám se, že jste právě spadl do kolonky "není schopen pochopit psaný text". Autor přece nadává na stav, kdy to, co žákům nejde, bude odstraněno z povinného hodnocení, aby se nestresovali. Návrh na vyřazení z učebních osnov je nadsázka, která jen rozvíjí stupidní myšlenku do absurdna.

1 0
možnosti

mamina2

8. 9. 2011 10:14
Na druhou stranu

Syn, který mluví dost dobře anglicky a německy, byl úplně šokovaný ve Španělsku, kde si se svými jazykovými znalostmi ani neškrtl. A to se nepohyboval mezi opraváři ledniček ani na někde na pustém venkově, ale v oblastech, které žijí výhradně z turistů:-)

0 0
možnosti
VN

naroznej

8. 9. 2011 10:48
Re: Na druhou stranu

Ve Francii či Itálii je to podobné. Jednou jsem si na Korsice chtěl stěžovat přímo řediteli hotelu , ale měl jsem smůlu. Jinou řeč než rodnou neovládal.

Na druhou stranu , v restauraci v hotelu na Kubě nebyl problém najít personál , který uměl anglicky,německy,francouzsky,itlasky . Turisty z Polska či Čech tam prováděli  místní průvodci , ovládající polštinu i češtinu.

0 0
možnosti
MF

FenyAMG

8. 9. 2011 9:26
Máte pravdu...

... ten stav je opravdu zoufalý, a MŠMT to školství ještě více potápí:-/ http://fencl.blog.idnes.cz/c/208294/Maturita-z-ciziho-jazyka-by-mela-byt-povinna.html#t2

Ale na druhou stranu: čím víc hloupých dětí/studentů, tím víc poslušných ovcí, kteří se nechají manipulovat politiky beze strachu z nějakého protestu...Rv

0 0
možnosti
PH

petrph

8. 9. 2011 8:53
stav je skutečně tristní

Na jedné straně máme SŠ které nějak učí jazyky a to prosím dle osnov které jim MŠ schválilo - a ne že ne.Na straně druhé CERMAT s nasmlouvanými odborníky vymyslel jakési testy, a  a ono se to neshoduje, 30% studentů maturitami neprošlo. 

Teď je otázka co s tím.Varianta 1, nechat to jak je a smířit se s tím že v příštích letech maturitami neprojde třeba 40-50% studentů,za které stát platí školám nemalé školné.

Varianta 2,projekt SM pozastavit, změnit osnovy.změnit učitele jazyků,změnit hodnocení zkoušení během studia (tedy ne až státní maturita). A pak za pár let  si zkontrolovat výsledky.

Osobně bych preferoval variantu 2,protože kupodivu mládí lidé nepotřebují znalost jazyků kvůli státní maturitě,ale bude se jim hodit i bez ní..:-)

0 0
možnosti
JD

pedr64

8. 9. 2011 9:18
Re: stav je skutečně tristní

segra učí odborné předměty na prumyslovce a když říkala, kdo všechno u nich učil angličtinu...de fakto, kdokoliv, kdo šel zrovna kolem a měl čas, třeba námořník, co 20 let jezdil po světě, anglicky se sice domluvil, ale neuměl učit a gramatiku vysvětlit také ne.

0 0
možnosti
E

ESKADOMI

8. 9. 2011 8:52
Sebevedomi

..kolik reci umis, tolikrat jsi cloveke. T.G.Masaryk    [>-]

0 0
možnosti
JN

Yesname

8. 9. 2011 11:50
Re: Sebevedomi

Kolik řečí umíš, tolikrát jsi zvířetem. Maxipes Fík poté, co skvostně zařehtal. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.