Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Cocik

4. 8. 2011 13:33
...

Priznam se, ze nejsem priznivcem "rychlokvasnych hodnoceni" od lidi, kteri v dane zemi nestravili ani par let. Zajimavejsi mi prijde vypraveni Jirky Zajice, ktery ve Vietnamu uz hodne dlouho zije a nedavno se i ozenil s jednou mistni divkou. Ma rovnez blog tady na idnesu...

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

4. 8. 2011 13:31
Vietnam - komunistická bída

Vietnam - hrubý domácí produkt na obyvatele 2010: $3,100

167 místo na světě

2 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 13:48
Re: Vietnam - komunistická bída

Tvrdě je zasáhl francouzský kolonialismus, japonská i americká agrese. Ovšem teď pod vedením komunistů rychle směřují k prosperitě.

0 0
možnosti
MV

Miroslav Václavek

4. 8. 2011 13:25
Žádný kapitalismus

To o čem píšete není popis "kapitalismu," ale otrokářského systému založeného na brutální komunistické diktatuře a naprostém popření těch nejzákladnějších lidských práv. Od vzdělání počínaje po lékařskou péči konče. Asi by jste potřeboval strávit měsíc primitivní dřinou na rýžovém poli, aby vás ono opěvování té komunistické bídy a chudoby přešlo.

2 0
možnosti
P

pouyt

4. 8. 2011 13:40
Re: Žádný kapitalismus

Tahni tvou hlavu od p...dele,abys neco realistickeho videl,hnupe.Rv

0 0
možnosti
JD

Judge Dredd

4. 8. 2011 12:23
Pane autore nepleťe si prosím pojmy s dojmy

Spojení ekonomického pojmu komunismus (resp. socialismus) je opravdu historií dávno překonanou, a řadí me jí mezi utopistické Marxovy myšlenky.

A rozhodně slovo kapitalismus není pojmem politickým, nýbržto čistě ekonomickým.

Tedy nepleťe si prosím pojmy s dojmy, protože komunismus (resp. socialismus)je pojmem politickým a jde o případ aristotelovského rozdělení pro tyranii. My žijeme v politickém prostředí zvaným demokracie, což je aristoteloská vláda lůzy, resp. vláda davu (tedy také nic moc).

V 21. století si rozhodně pojmy kapitalismus v socialistické zemi nebo naopak centrální plánování (to je to co jste měl na mysli tím komunismem) v zemi jinak ryze demokratické - nejblíže jsou tomu severské země... o malino dál komplet EU a  země pod nucenou správou ekonomickou - Řecko, nejsou pojmy, které by si odporovaly. Ba spíše naopak - v Číně, Vietnamu apod. je ryzí kapitalismus 19. století proti kterému tak 19. století občané bojovali a chtěli do komunismu .-)

1 0
možnosti
K

kaktusak

4. 8. 2011 14:20
Re: Pane autore nepleťe si prosím pojmy s dojmy

To ne. Každý ekonomický systém má svůj odpovídající systém politický. Takže kapitalismus je spojením obojího.

Socialismus neznamená nutně centrální plánování (např. v Jugoslávii měli tržní socialismus), ale kontrolu nad výrobními prostředky, směřování zisků.

0 0
možnosti
P

pouyt

4. 8. 2011 10:46
Stavi vysoko jak mozne

Protoze puda ve Vietnamu je draha,zvlaste ve velkych mestech. 1 ctverecni metr pudy v Hanoje ma cenu cca 30 - 150 tisic Kc .Cena 1m2 bytu novostavby stoji 25 -45 tisic .Domy se stanou nejcennejsi majetek Vietnamcu, skoro vsichni vlastni nejaky dum,jen malo lidi zije v najemnem byte,protoze je malo takovych bytu.Tenhle zpusob bydleni je odlisny od Evropskeho zpusobu.

0 0
možnosti
P

pouyt

4. 8. 2011 11:45
Re: Stavi vysoko jak mozne

Znalost cizich jazyku umoznuje mladiky v hledani prace.To nema nic spolecneho s politickym zamerenim mladych lidi.Asi nevite,ze vudce Vietnamskych komunistu jako  Ho Chi Minh,Vo Nguyen Giap mluvili perfektne francouzsky,ale bojovali proti Francouzum za nezavislost sve zeme .

1 0
možnosti
V

Valentyna

4. 8. 2011 10:16
krása

Strávila jsem ve Vietnamu loni 3 týdny, projela jsem pouze jih na kole. Bylo to úplně skvělé a oproti jiným zemím tam opravdu nikdo nežebral (kromě pár turistických míste, které jsme navštívili, jako např. delta Mekongu), všichni pracovali a i když měli málo, byli čistí a upravení. Na nás se smáli, taky aby ne banda exotů v cyklodresíkách.... byli velice pohostinní a jídlo fantastické!!!! Akorát podle mě je potřeba nejet jen ta turistická místa, protože pak člověk skutečný Vietnam vůbec nepozná. Kola jsme mohli nechat ležet kdekoli, nikdo by se jich ani nedotknul... V

2 0
možnosti
JC

medvěd brtník

4. 8. 2011 10:10
A také si lecos přinesli k nám:

nedodržování jakýchkoliv omezení (norem), neplacení daní, zdravotního a sociálního pojištění, práci na černo, obchod se vším, co jde (marihuana) atd. A ve Vietnamu nelze soudit podle jedné zkušenosti. Známí vyprávějí toto: naprosto nespolehliví, lžou a když vás dovezou někam, kam jste nechtěli a nechcete za to tudíž zaplatit, objeví se najednou více malých Vietnamců ovšem obtěžkaných noži. Takže vám nepomůže, že jste vysocí a silní. Ono s mravenci se také těžko bojuje.

1 0
možnosti
V

Valentyna

4. 8. 2011 10:12
Re: A také si lecos přinesli k nám:

nechcete si dát mokrý hadr na hlavu?

0 0
možnosti
E

ephemeroptera

4. 8. 2011 8:51
Absolvoval jsem po Vietnamu

zhruba stejnou trasu jako vy (ze severu na jih) plus nějake další zastávky a ten váš popis místní ekonomiky docela sedí. Až na pokus srovnávat to s námi, potažmo Evropou. Je třeba si uvědomit, že Evropa (spolu s US) v posledních několika staletích byli tahouni veškerého pokroku a musely na všechno přicházet samy, vynalézat, probíjet se, takže jejich rozvoj byl pomalý, plynulý a jistý. Kdežto tyto asijské státy byly v rozvoji i několik staletí za Evropou. A teď , v poslední době zažívají obrovský boom ... umělý skok možný jen díky rozvinutému západu ... kde by byla Čína, Vietnam, Korea atd. Kdyby to všechno měli objevovat znovu? K blahobytu, sociálním jistotám, zdravotnictví a vzdělání si Evropa sama prokousávala dlouhou cestu. Vietnam je na začátku, jenom v hospodářsví je na tom lépe kvůli motoru, který mu dal západní svět... (ale i Vietnam a další státy se k těmto vymoženostem jednou dostanou...)

3 0
možnosti

troublemaker cz

4. 8. 2011 8:34
Paráda

R^R^R^.

2 0
možnosti
OTF

Oldřich Florian

4. 8. 2011 8:30
Článek

Moc pěkný článek. Vůbec jsem netušil, že to je ve Vietnamu takto. Je vidět, že takový ekonomický systém "vychoval" lidi s úplně jinou morálkou a jiným smýšlením, než je u nás, kde lidé volají kvůli třicetikorunovým poplatkům u lékaře po demisi vlády (30 korun - to je 0.375% minimální mzdy).

3 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.