Sebedestrukce české politiky je ohromující

27. 04. 2012 19:27:49
Vstoupit do české politiky se zdá být nebezpečnější než pád z útesu do moře plného žraloků. Vlastně ani tento příměr nesedí. Zatímco trosečníky požírají žraloci, naši politici se požírají sami. Ovšem dokonce ani ne navzájem, ale paradoxně každý sám sebe.

Jak je možné, že v tak malé zemičce plné lidí s víceméně stejnou startovací čarou a strýci a tetičkami žijícími z nevelkých důchodů průměrný politik po cca 6 měsících v politice ztrácí jakékoli tušení reality? Je snad levý břeh Vltavy v Praze postižen nějakým zvláštním virem, který nutí dělat celkem normální lidi ze sebe po pár týdnech kašpary? Samozřejmě, politici všude na světě udělají rádi vše pro pár chvil slávy, rádi se oddávají požitkům a prebendám a korupčníky a zloděje mají ve všech vyspělých demokraciích. Rozdíl je ovšem v tom, že politici ze zemí se služebně starší demokracií, se přece jen vnitřně za darebáctví stydí a po provalení se neplech z politiky mizí. V jiných zemích (a nemusíme chodit daleko, stačí do Polska) politici přes veškerou vzájemnou nenávist respektují alespoň základní postulát, že slouží své zemi, a ve finále jsou schopni pro prospěch celku (svého státu) obětovat sem tam i nějakou tu osobní ambici. Ale u nás?

Volič se během několika měsíců po volbách nestačí ani divit, koho že to do politiky dostal. Činy mnoha politiků vůbec totiž žádný smysl nedávají. Obrana zájmů většiny, nebo alespoň menšiny, co mne zvolila, nebo snad státu jako celku, či ideologie, kterou moje partaj hlásila? Kdepak! To u nás v Česku neplatí! Jeden by až řekl, že voleným reprezentantům jde hlavně o jejich osobní prospěch. Ale ani tak jednoduché to není, někteří jdou do politiky evidentně páchat morální sebevraždu a ani peníze za to nechtějí. Jak jen tomu zabránit? No přece větší odpovědností nás voličů. Koho jen jsme si to za poslední roky navolili?

Máme tu například pravicové politiky, kteří prohlašovali, že nebudou zvyšovat daně, protože to dovede každý hlupák a odpovědné je jedině šetření. Výsledek? Neušetřilo se kromě sociálních dávek těm nejpotřebnějším vůbec nic! Počet úřadů a úřednictva utěšeně roste, státní instituce utrácejí dále za předražené zakázky, za poradce, konzultace, studie ..... a ti samí politici tvrdí, že je holt krize a jinak to dělat nejde. Jenže! Skutečný výkon ekonomiky je zatím stále vyšší, než se v pesimistických scénářích očekávalo! Tak proč ta změna? Snad proto, že již od časů monarchií je rozumně hospodařit daleko těžší než oškubat poddané?

Levice však není na tom o mnoho lépe. Její představitelé bez uzardění hřímají z tribun, kde že jsou prošustrované miliardy. Přitom to byli oni, kdo vládnul v tučných letech ekonomického růstu, a ještě republiku zadlužoval. Jeden levicový politik na otázku po nesplněných slibech pravil kdysi kouzelnou větu, kterou si dodnes pamatuji. „Ano, to jsme slibovali, ale my jsme neřekli, že to tak také bude!“ Tuto větu si vždy připomínám, když slyším nářek nás voličů o nesplněných slibech. Ano, český politik bere své sliby asi tak vážně, jako předpověď počasí. Podaří se – podaří, nepodaří – také dobře!

Co s tím? Nerezignovat a prověřovat! Zdá se, že většině nás voličů chybí sebereflexe. Když politik slibuje hory doly a nesmysly, proč ho propána lidi volí? Protože to chtějí slyšet? Ale to není „Česko volí superstar“, to je o řízení státu! Pokud dinosauří mládě slibuje vyhubení dinosaurů, proč tomu lidé aplaudují? I dnes řada celkem normálních lidí klidně vypustí – tak to hodím těm komunistům, a budou se divit! Koho myslí tím oni, oni sami zde snad nežijí? Nebudeme se divit nakonec všichni? Nebude se to asi každému líbit, ale voliči by měli začít u sebe. Měli bychom svůj vlastní hlas brát smrtelně vážně a hodně zvažovat, komu ho dáme. Házet se dají například perly sviním, ale hlasy bychom měli bedlivě propůjčovat.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 27.4.2012 19:27 | karma článku: 20.43 | přečteno: 3054x

Další články blogera

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma článku: 20.81 | Přečteno: 305 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma článku: 28.04 | Přečteno: 500 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma článku: 41.96 | Přečteno: 3601 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 8867 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3151
Rezervovaný optimista. Locations of visitors to this page

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...