Korupce, klientelismus, odposlechy – projev selhání elit

29. 03. 2012 8:18:42
Předražené zakázky, známí a milenky zaměstnaní jako poradci, cinknutá výběrová řízení, prodeje státního majetku pod cenou, předražené nájmy státních úřadů u kamarádů, lobysté dirigující politiky po telefonu ..... A co je na tom nejzajímavější, ti kluci jedoucí po hraně zákonů v šedé zóně nejsou žádní bývalí komunističtí privatizátoři. Jsou to hoši středního věku vstoupivší do byznysu po revoluci, nové, socialismem nezkažené kádry!

Ano, krade se a obchoduje s vlivem všude. Dělo se tak tomu odjakživa i u nás. Ale člověk tak nějak žije v představě, že je to jakýsi okrajový jev, spodina či škraloup vyskytující se v každé společnosti. Když se však na vás valí dennodenně lavina nových a nových případů, jen veliký optimista se dokáže ubránit dojmu, že je to vlastně systém, že žijeme ve společnosti na nepravostech založené. Pak už je opravdu jenom krůček k revolučním náladám a i velmi konformní člověk musí nakonec přiznat, že na těch lidových hnutích volajících po vypráskání politiků a změně systému něco je. Když nepravost společenského systému přeroste jistou mez, je jeho destrukce, byť bez pozitivního cíle, ospravedlnitelná. Vše jiné, než systém založený na lžích a korupci, je totiž lepší.

Má dnešní situace nějaká pozitiva? Jediným světlým momentem snad je, že se o tom může alespoň mluvit a psát. Za těch opěvovaných komunistů se ty věci také děly, jenže se o nich nikdo nedozvěděl. Tak snad ta demokracie přece jen není horším systémem. Šokující je však naopak právě to, že v těchto praktikách jedou hlavně dnešní čtyřicátníci a nově i třicátníci. Tj. kluci a holky vyrůstající v klidu a spokojenosti, absolvující zdarma vysoké školy, mládežníci, před kterými se otevřel celý svět a Evropa. Co však udělali s touto ohromnou příležitostí? Vyrazili studovat a sbírat zkušenosti, přivezli do své vlasti nějaký kapitál, rozjeli byznys zaměstnávající lidi? Ne, oni si začali kus po kuse tu naši vlast přivlastňovat (privatizovat), začali vysávat své spoluobčany a takto získané prostředky převádět do daňových rájů, nakupovat za ně vily v zahraničí atd. Kde se jen stala chyba?

Těžko říci. Všichni jsme si ale velmi rychle zvykli na konzum. Počítáme, kdo více vydělá, koupí si lepší dobroty na sobotní grilovačku, značkovější zboží, vyrazí do vzdálenější země.... V podtextu odsudků mafiánských praktik lze mnohdy vycítit jednoduchou závist. Oni mohou krást miliony, já jenom tisíce, já jsem vlastně poctivý, gauneři jedni! Při sledování starých filmů nebo četbě starých knih člověka očividně zarazí ideologie. Ano, lidé ještě před 50 lety žili nějakou ideou - národa, víry, vlasti, rodiny ..... komunismu. Ne všechny ty ideje byly správné, ale jedno se musí nechat. Zatímco člověk doby kamenné (moje generace a starší, jak říkají mé děti) žila nějakou myšlenkou na něco vyššího, vědomím součásti něčeho většího, dnes hraje každý jen sám za sebe. Jít se poprat o svůj národ, území, kde žiji, hodnoty, kterým věřím? Ale kde! Já se chci mít dobře, užívat si a do jiných mi nic není. Kde se to nové náboženství Velkého Ega vzalo? Opravdu je velikost konta tím jediným, za co jsem ochoten se prát a v případě nouze zabíjet?

Samozřejmě, lid se rád drží příkladů. Máme politiky ochotné rozdat potřebným svůj osobní majetek? Vůdce schopné obětovat v případě porušení zákona i své vlastní děti? Nebo postavit se do čela útoku a zvednout morálku mužstva osobním příkladem? Kdepak, současný politik se snaží zabezpečit hlavně sebe a svou rodinu. Zajímá ho tok financí od lidu do společné kasy a z této kasy k němu, příbuzným, spolustraníkům či příjemcům schopným ovlivnit jeho znovuzvolení. Rozkvět společnosti, blahobyt národa? Ale kdež, stará veteš! Tak ale to máme dost velký problém, toto snad neplatilo ani u mafiánů.

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 29.3.2012 8:18 | karma článku: 24.56 | přečteno: 2965x

Další články blogera

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma článku: 20.81 | Přečteno: 305 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma článku: 28.04 | Přečteno: 500 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma článku: 41.96 | Přečteno: 3601 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 8867 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3151
Rezervovaný optimista. Locations of visitors to this page

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...