Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Já bych jmenoval jako hlavní příčinu vysoké inflace u nás nepřiměřený růst mezd ve státním sektoru, který neodpovídal růstu produktivity práce. To začalo ještě před Covidem a táhlo to za sebou i soukromý sektor.

2 0
možnosti
Foto

Jaké hodnoty pro stát potřebné ti pracovníci ve státním sektoru vytváří? Kromě toho, že 8 hodin denně "ehm, ehm ...dí do židlí a křesílek", tak nic moc hodnotného (kromě papíru do sběru) nevytvářejí!!

0 0
možnosti
Foto

ČNB může intervenovat pokud rozpozná, že by cena domácí měny vůči jiným měnám mohla mít negativní vliv na budoucí ekonomický vývoj anebo pokud má za to, že kurz měny nereflektuje fundamentální ekonomickou situaci. Dále také v případech, kdy dojde k nečekané a velmi rychlé změně kurzu. Rozhodně tím nezpůsobuje inflaci. Za hlavní příčinu inflace je růst objemu peněz v ekonomice. Víc peněz v oběhu a mezi lidmi zvyšuje poptávku, poptávka zvyšuje ceny. V ideálním případě však následné zdražení poptávku opět omezí a nabídka s poptávkou se v průběhu času znovu vyrovná. UV ČR to způsobila nminulá vláda, když byla ekonomika kvůli covidu zavřená minulá vláda rozhazovalapeníze lidem v nevýrobní sféře. KDy se ekonomika otevřela lidé začali nakupovat a výroba nestačila. Do celé věci přišly ceny energií, kterí se na inflaci podíleli ze 40 %. PRAMEN " ČNB. FINEX. a další banky

0 0
možnosti
LV

Máte v tom náramně jasno, a to je ten hlavní problém.

Ad 1) Intervence ČNB

ČNB se drží politiky 2% inflace. Můžeme o tom polemizovat, ale je to opřeno o teorie nositelů Nobelovy ceny, čili není to vycucané z prstu. Intervence začaly v době, kdy se inflace přehoupla do záporných hodnot a hrozila deflace. Jedním ze záporných důsledků deflace je pokles ochoty utrácet. Lidé vidí, že rostou úroky na vklady a zároveň klesají ceny. Proto nákupy odkládají na dobu, kdy se jim úspory více zhodnotí a ceny více klesnou. Pak stačí malý impuls, například drobné zakolísání v uspokojování poptávky (mimochodem jedním z impulsů, nikoliv příčin(!), které utrhly inflační lavinu bylo zablokování Suezského průplavu uvízlou lodí, což zapříčinilo zdržení dodávek zboží z Asie o několik týdnů), spustí se panika a utrhne se nákupní lavina. V jednu chvíli se tak potká vysoká poptávka podpořená obrovskou kupní silou s omezenou nabídkou. Co bude výsledkem? Prudký nárůst inflace. ČNB spustila intervenci proti koruně, tím zastavila deflaci. Chovala se jako samospráva horské obce, která se rozhodne raději odstřelit malou lavinu, která nezpůsobí zásadní škody, než aby čekala, až lavina naroste v ničivou sílu a zavalí vesnici. Bohužel se nikdy nedozvíme, zda to bylo nutné či ne.

Navíc ty miliardy korun leží v dluhopisech vydávaných českými vládami, a proti nim leží v ČNB eura a dolary v odpovídající protihodnotě. Pokud by kurz koruny začal klesat v důsledku masivního prodeje korun spekulanty, má ČNB silný nástroj jak kurz udržet. ČNB nikomu úroky neplatí.

Ad 2) Kovid

V tomto bodě s Vámi v podstatě souhlasím. Jen připomínám, že kompenzaci za (ne)práci dostávaly od státu i soukromé subjekty a jejich zaměstnanci. Nejen státní.

Ad 3) Elektřina, energie

Ceny energií byly příčinou inflace pouze v omezené míře. Postupný nárůst začal v létě 2021, kdy Gazprom prohlásil, že dodrží své smluvní závazky v nakotrahované výši.

0 1
možnosti
LV

Bystřejší obchodníci to pochopili jak varování, že víc ani ťuk, a začali nakupovat energii za dosud příznivé ceny v daleko větší míře. Což se později ukázalo jako prozíravé. Ostatní pak museli nakupovat mnohem dráž. Včetně našich dodavatelů, jako je ČEZ, protože ani oni neumí vyrobit energii z ničeho. Hlavně plyn výrazně podražil (o příčinách by se zase dalo diskutovat dlouho). Zastropování cen byla zásadní chyba, nemělo k němu vůbec dojít. A pokud k němu došlo, je jedno, zda to bylo na úrovni ceny pro koncového spotřebitele nebo na úrovni marže. Cenu by to stejně nijak zásadně neovlivnilo, příčinou nárůstu ceny byly hlavně drahé vstupy, zejména plyn.

Kromě toho naprosto zásadní vliv na ceny energií u nás měl krach distributorů jako Bohemia Energy, který přišel v době voleb. Vůbec nechápu, jak je možné, že naprosto beztrestně mohli ze dne na den vypovědět dlouhodobé smlouvy a nic se jim nestalo! Stávající vláda neměla vůli zakročit, a ta nová nejspíš taky asi neměla příliš vůle s tím něco dělat. Navíc začala válka na Ukrajině, což ji od řešení energetického problému do značné míry osvobodilo. Takže majitelé zkrachovalých firem z toho ve finále vyvázli úplně královsky. Na druhou stranu se tu ocitlo přes milion odběratelů, kteří neměli nasmlouvané odběry a museli tak nakupovat za spotové ceny. Na rozdíl od těch, kteří měli solidní dodavatele (většinou s velkým podílem vlastní výroby). Čili pokud stát pochybil, tak v tom, že nebyl důsledný v kontrole firem jako Bohemia Energy, které (zjednodušeně řečeno) nakupovaly energii na půl roku dopředu a prodávali na rok s tím, že spekulovaly na trvalý pokles cen energií. Dále v tom, že těmto firmám okamžitě nezablokoval veškerý majetek, když oznámily neschopnost dostát závazkům, a že neměl dostatečnou zásobu energie nasmlouvanou dostatečně dopředu, například prostřednictvím SSHR.

Za zásadní faktor vysoké inflace u nás považuji bod 2 - kovidové rozhazování a následné rozpočtové schodky, přetrvávající dodnes.

0 0
možnosti
JK

Covid a ceny energií se týkají i zemí, kde už je TEĎ inflace zvládnutá. Ale těsně před inflací napůjčoval Babiš hromady peněz na státní dluh (nejrychleji rostoucí státní dluh z celé EU!) takže za to určitě může Národní banka tím, co dělala před 10lety, to dá rozum.

1 2
možnosti
PP

P49a56v18e13l 62P16o39n33e90c

18. 9. 2023 16:41

”To je politika ČNB, která v letech 2013–2015 vyhlásila devalvaci a napumpovala do ekonomiky minimálně dva a půl tisíce miliard korun.” – Jaroslav Ungerman, ekonom

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ekonom-jaroslav-ungerman-hypoteky-green-deal-inflace-naklady-eu-cesko.A220721_183908_ekonomika_albe#paywall-locked

0 0
možnosti
Foto

Naučte se ekonomii. Jinak píšte neskutečné hlouposti hodné žáka 5A.

3 1
možnosti
Foto

To je ONO a néé Coca-Cola. Tady ten pán v klobouku to má hezky naučený od pana Google a díky tomu, jak je mu horko na hlavu, tak mu to tam pěkně drží. Ostatní se už možná křižují a doufají, že tento pán - když řídí auto, nemá na hlavě klobouk...!! Protože to je, no, raději pomlčím.

1 1
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.