Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J47a44n 89R35á89ž

12. 9. 2021 11:09

Pobavil jsem se příspěvky, kde se investoři do nájemního bydlení označují jako spekulanti.

Kdyby tito "spekulanti" neinvestovali do nájemních domů, bylo by bytů daleko méně. Uvědomujete si to? Kdyby se nájemné nebo ceny bytů nějakým mechanismem ze strany státu regulovaly, investoři by svůj obchodní záměr směrovat tam, kde bude dávat vyšší výnos a bytové domy by se nestavěly. Uvědomte si to!

Stanovit výšku nájemného podle standardu který je v oblasti obvyklý, funguje v mnoha zemích a eliminuje to šikanozní cenové excesy ze strany pronajímatlů, ale vůbec to neznamená, že to snižuje průměrnou cenu nájemného.

Například v části Brna, kde žije vnučka je standardní cena nájemného cca 350Kč/m2/měsíc. Toto nájemné, i když se někomu může zdát vysoké, musí každý, kdo chce v této čtvrti bydlet akceptovat a žádné regulační opatření s tím nic nenadělá. Ale ani jinde ve světě, ani v Dánsku o kterém se jeden příspěvek zmiňoval. Prostě je to standardní výše nájemného pro tuto část města.

2 0
možnosti

Bytů je dost tam, kde jsou špatné výdělky a nedostatek pracovních příležitostí.

Kde je dostatek dobře placené práce - tam naopak byty chybí.

Tak co s tím uděláme ?

:-)

0 0
možnosti

J68a41n 57R24á29ž

12. 9. 2021 10:17

A co byste si představoval s tím "něco udělat"?

Cenu nových bytů regulovat nelze a když se bude regulovat nájemné, sníží se počet nově postavených bytů a ty starší se budou znehodnocovat nedostatečnou údržbou. Je dobře, že u bydlení platí tržní zákonitosti a stát se do toho plete co nejméně.

2 0
možnosti
Foto

To je složité, těch 80 % občanů to netuší, protože jsou ukolíbáni v tom, že pan Stát to všechno zařídí a zaplatí. Nějak jim zapomněli říct, že stát má jen to, co vybere od daňových poplatníků a když už to náhodou někde prosákne, tak je matou tím, že daně platí bohatí. Takže si každý z těch 80 % večer rozsvítí žárovku a vůbec mu nedojde, že elektřina je zatížená 21 % daně.

A s těmi prázdnými byty to také nebude úplně tak, jak prezentují média, protože například v Praze obrovská část volných bytů patří městu. Spousta bytů města je vybydlená, město nemá na rekonstrukci. To bude pravděpodobně důvodem, proč šli Piráti rychle z plynu, když chtěli řešit prázdné byty.

A nová výstavba také nic moc. Kousek ode mě se na stavebních pozemcích začalo stavět po krušných 15 letech. Takže to bude jedno s druhým, ale všechno jde na úkor státu nebo územně samosprávních celků, přesto se podařilo přesvědčit 80 % lidí, že právě tihle vyřeší problém.

1 0
možnosti

Růst cen bytů není tedy způsoben ani tak nedostatkem dostupného bydlení, jako spíše nedostatkem příležitostí k rozumnému ukládání peněz....R^Tohle je problém. Stát plánuje dostavbu jaderné elektrárny zhruba za 300 miliard, přemýšlí kde na to vzít. Lidi a firmy za dobu covidovou uspořili navíc asi 350 miliard. Nabídne stát lidem příležitost stát se akcionáři nebo je jim ukradne inflací a zvyšováním daní?

0 1
možnosti

Na jednu stranu máte pravdu, ale lidé mohou investovat své úspory do čeho chtějí. Možností je dost, ale investice do bydlení se stále jeví jako velmi jednoduchá a výnosná - oproti jiným spekulacím.

:-)

0 0
možnosti

Víte, že... Česká republika má na počet obyvatel víc bytů než Německo nebo Rakousko? (strana 4)

http://www.socialnibydleni.mpsv.cz/images/soubory/Ostatni/zprava-o-bydleni-v-ceske-republice.pd

Rozdíl je způsoben tím, že v ČR jsou zákony a daně nastaveny tak, aby byty skupovali spekulanti a ne aby se v nich bydlelo.

2 0
možnosti

Trh to Přece vyresi

0 0
možnosti
Foto

Ti lidé se cítí být příjemci, vůbec je nenapadá, že tomu bude právě opačně.

6 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Karma. Jenže při otázce, jestli má stát podpořit dostupnost bydlení právě těch 80% lidí vůbec není schopno uvážit, z čeho se to zaplatí.

6 0
možnosti
Foto

Ono se to zaplatí, pokud se to pojme jako investice do budoucnosti. Ona tu stále přetrvává představa, že pouze investice, která za 3 měsíce přinese dvojnásobek, je správná (viz V.K. st.), a ostatní zrušit.

Moji přátelé se v r. 79 přeemigrovali do SRN. Dostali sociální byt, kurz němčiny a nástavbu IT průmyslovky. A když si našli zaměstnání, mohli si už pořídit vlastní bydlení a posléze koupit domek. A teď zkuste zapřemýšlet, zda se to státu vyplatilo. Samozřejmě že ano! Protože místo dvou potenciálních nezaměstnaných bezdomovců získali dva zámožné plátce daní.

A jak to dělal starý Baťa? Stejně.

8 0
možnosti
  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.