Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zcela kruciálním problém je prostě stále zvyšování podílu státu na hdp které už atakuje magickou hranici 50% a neustálé navyšování míry přerozdělování v zájmu uplácení elektorátu.

Signifikantní je také neustále navyšování počtů lidí placených či závislých na státních penězích.

Obludná novodobá maximalizace státu společně s korporátní navládou a prolínání byznysu do státu,což je právě i důsledek neustálého bobtnání státu,logicky se pak zvyšují třecí plochy a vzniká korupční potenciál.

Vzniká tak jakási forma novodobé plutokracie-feudální model,kde nevolníkem jest daňový poplatník.

Ostatně střední vrsvta je díky tomuto vývoji neustále stlačována a v čr defacto vymizela

0 2
možnosti

A rozumíte tomu, co jste sám napsal ?

Soudě podle podle vozidel, které parkují v naší ulici se střední vrstva nemá tak špatně a dovolím si tvrdit, že se utěšeně rozrůstá.

:-)

0 0
možnosti

Zkuste ekonome amatere popatrat, o kolik procent za posledni 4 roky narostly duchody a o kolik procent narostly OSTATNI vydaje statniho rozpoctu. Jen napoveda - u SR je to skoro 50%. Duchody za timto zvysovanim vydaju statu kulhaji v pozadi.

2 0
možnosti

Pan Ladislav Dvořák tento umělý problém stvořil pouze ze svého ideologického hlediska. Důchody nemají s inflací vůbec nic společného, ale určitě najde spoustu příznivců své zvrácené ideologie.

:-)

0 2
možnosti

https://www.numbeo.com/property-investment/rankings_current.jsp

Žebříček dostupnosti bydlení dle poměru k příjmu (price to ratio income) .

1. místo Memphis - 1,32 ročního příjmu

10 . místo - Indianopolis - 1,91 r. příjmu

56. místo -Calgary - Kanada . 3,39 ročního příjmu

107 .místo - Washington DC -5,08 ročního příjmu

178. místo - Ostrava - 7,36 ročního příjmu

309. místo - Olomouc - 10,67 r. příjmu

429. místo - Praha - 17,73 ročního příjmu

Co děláme blbě ? Američané tisknou peníze jak zběsilí a bydlení mají velice dostupné . Na přepočet obyvatel vychází jeden jejich bezdomovec na tři naše . Naše průměrná podlahová plocha je přes 70m2 , u nich 220m2

0 0
možnosti

Tady ale je nutné nejprve zohlednit roční příjem - nejlépe čistý příjem po zdanění a teprve potom jej porovnat s cenou nájmů, či cenou nemovitostí.

:-/

0 0
možnosti

stát by nejraději měnovou reformu ve stylu Zápotocký 1953, ale že je zbabělý, tak prozatím jen roztlačí "parní válec inflace" z kopce ..... měnové reformy se pak voliči budou za 8 let přímo dožadovat ..

0 1
možnosti
Foto

Jediná potenciálně možná měn. reforma je přechod na ojro.

4 2
možnosti

Za bolševika byl takový vtip: Archeologové najdou v jedné hrobce přeživšího faraóna. Celí užasli se jej ptají, jak mohl v hrobce tak dlouho přežít sám, načež jim farao odpoví, že nebyl sám, že s ním byl pták ibis.

"No, ale čím jste se živil?"

"Živil jsem se trusem ibise."

"A čím se živil ibis?"

"Ten se zase živil mým trusem."

Poté, co se tato zpráva dostala na příslušná místa, byla na stejném principu založena RVHP.

Inu, co se v mládí naučíš...

5 0
možnosti

Jj. Důchodci díky přímo zázračnému nárůstu důchodů místo chleba začali jíst kaviár...

0 0
možnosti

A zbavili se svých často desetiletých fabií apod. a šli do meďourů funglnágl.

0 0
možnosti
Foto

Řada lidí už sice přišla na to, že ekonomické jevy spolu navzájem souvisí, ale bohužel podstatě ekonomiky rozumí málokdo, politiky nevyjímaje. Ve ekonomii působí opravdu zákony, které sice mohou lidé svými rozhodnutími ovlivňovat, ale jejich důsledky jsou na jejich vůli nezávislé. Napadlo by vás nařizovat vodě, aby tekla do kopce? To přece nejde! Přesto se do působení trhu a peněz snaží montovat kdekdo.

Zdroj: https://ladislavdvorak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=775422

Autor sice ,,nenápadně" zdůraznil otázku důchodů. Správně se však zmińuje o pumpování peněz do ekonomiky. Jak v celé EU(ECB), tak i za ,,velkou louží"(FED), ale i jinde. Že to není dobře, to lze vzít jako až fakt. Proč tomu tak je, tím se mnozí raději nezabývají. A jak to řešit, to je až kardinální problém. Primární je udržet systém v chodu, vč. jakž takž udržitelného tzv. sociál. smíru. Každá snaha o zbrždění tohoto trendu pak hrozí až ,,zadrhnutím" celého systému. A to nejen u nás. A představy, že stačí k omezení tohoto ,,kolotoče" stačí ,,někoho", nejlépe selktivně, vysadit, je poněkud naivní.

2 0
možnosti

Autor blogu i většina diskutujících píše samé blbosti.

Já bych v těch důchodech nehledal příčinu naší inflace.

Jestliže roste cena ropy a odvozeně i cena energií, zvedá se příšerně cena surovin z dovozu .... tak nelze očekávat, že naši výrobci a potažmo obchodníci, zůstanou se svými cenami na původní výši.

Dovážím pro výrobu kovové profily ze Slovenska, Ukrajiny a Polska, drobné komponenty z Německa. Nárůst těchto cen je jen za první pololetí víc jak 30 %. Ztvrdnutí koruny koruny mi příliš nepomáhá, protože v zahraničním obchodě je lépe obchodovat přímo v Eur, či USD - nežli si život komplikovat korunovým přepočtem.

Nikdo ze zahraničních dodavatelů se při zvyšování ceny neodvolává na naše penze, ale všichni unisono tvrdí, že cenu jejich určuje globální trh.

:-/

5 1
možnosti

J68a67n 17R84á71ž

6. 9. 2021 11:06

Hlavním, ovšem nikoliv jediným důvodem růstu inflace je opravdu obrovský přísun žádnou hodnotou nepodložených peněz do oběhu ze strany centrálních bank. Je to celosvětový problém a dnes se hlavně projevuje v Evropě.

Je ovšem nesmysl v tomto procesu přeceňovat úlohu zvýšených penzí. Penze na růstu inflace, v porovnání s růstem mezd jak (zejména) ve státním, tak i v privátním sektoru a cenovými šoky způsobenými rozkolísáním globálního dodavatelsko odberatelského řetězce, mají zcela zanedbatelný podíl.

7 1
možnosti

Ovšem totéž platí pro zvyšování mezd a platů. Lidí v pracovním procesu je zatím ještě víc než důchodců. Nechápu tedy, že pan autor nepovažuje za úlitbu voličům zvyšování mezd a platů. Pokud se jedná o valorizaci důchodů, současný zákon znamená jejich zaručené snižování. Inflace je promítána s ročním zpožděním.

3 0
možnosti

Ale to se týká jen zvyšování platů státních zaměstnanců. Soukromým firmám na zvýšení platů zaměstnanců nikdo nic nedá, musí si na ně vydělat.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS