Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začne šetřit stát sám na sobě?

Zatímco se zoufale hledá, kde šetřit, stát bobtná a otravuje život občanům čím dál více. Vládní proklamace o štíhlém, efektivním a digitalizovaném státu jsou zapomenuty.

I když začátkem roku došlo k navýšení platů politiků a státních zaměstnanců, politici s oblibou opakují mantru, že jejich platy nepředstavují podstatnou položku a na nich šetřit není podstatné. Pomineme-li morální dimenzi, kdy lidé, kteří sami sobě navyšují platy o desítky tisíc korun, poučují ostatní, že se mají uskromnit, není konstatování o zanedbatelnosti platů státních zaměstnanců ani věcně správné.

Stát má v současnosti cca 500 tis. zaměstnanců, na jejichž platy jde 265 miliard korun. Připočtěme k tomu náklady na budovy a provoz, a jsme na 400 mld. Počet státních zaměstnanců roste v posledních letech o cca 10 tis. ročně. Předchozí vláda nynější opozice navýšila jejich počet o 40 tis., ta současná za rok stihla dalších 10 tis. přidat. Pamatuje si ještě někdo z ministrů a poslanců sliby o zeštíhlení státu a redukci státních zaměstnanců? Kdepak, neúprosný zákon setrvalého růstu státní byrokracie jednoznačně vše převálcoval. Jednoduchým výpočtem je zřejmé, že kdyby vláda splnila své kdysi opoziční proklamace a dokázala ušetřit alespoň ty v posledních pěti letech vytvořené pozice, ročně by se uspořilo 40 mld. Kč. To je podstatně více, než o co dnes obíráme důchodce, a polovina z toho, co chce ministr financí ušetřit připravovanými opatřeními!  

Jak moc se projevuje ovšem oněch 10 tis. nových státních zaměstnanců ročně v praxi? Máme jednodušší a kvalitnější státní správu? Máme lepší školství? Více postavených dálnic? Ale kdepak! Tvoří se nové agendy a k nim mnohdy nové úřady a agentury. Naposledy například pro digitalizaci, která je, jako správná paní Colombová, naprosto neviditelná. A nejen to, stát otravuje život občanům dalšími nesmyslnými opatřeními. Fungují dohody o provedení práce, funguje home office? Okamžitě nasazujeme regulaci! Mají občané problémy s energií, jezdí moc auty? Nařídíme jim zateplovat domy a zakážeme spalovací motory! Stát chce strkat nos dokonce i do našich ložnic a připravuje zákon o rodině!

Přitom náš stát je natolik neefektivní, že neumí ani fungovat podle svých vlastních pravidel. Máme nejvíce policistů ze zemí OECD v přepočtu na obyvatele, a ti mají nadprůměrné platy a výsluhy. Máme košaté školství, kde kantoři tráví 30% svého času dokumentováním a papírováním. Máme bohaté dotace, z nichž 40% padne na jejich administrativu. A k tomu další statisíce administrativních pracovníků na úrovni krajů a samospráv. Některé krajské úřady zavírají v pátek ve 12 hod., státní správa má úřední hodiny třikrát týdně, na chodbách městských úřadů klid a pohoda. Systém ale nasává každým rokem další tisíce zaměstnanců navíc.

Dost velkým problémem je rozdrobenost státní správy do 14 krajů. Nejde jen o administrativu krajů, ale i návazných státních institucí (policie, finanční správa, úřady práce ….). Všechna ta krajská ředitelství představují statisíce lidí navíc proti dejme tomu 7 krajům, přitom pro občana rozdíl v kvalitě nulový. Při správě státu převládá obecně princip co největší atomizace. Dotace z EU jsou rozděleny do stovek dílčích programů s neúnosnou administrativou, přičemž značná část peněz mizí na papírování, neudržitelné projekty a leckdy zřejmé nesmysly. Pozor, ale to není vina EU, to je naše národní specifikum. Poláci, Chorvati dokázali zdroje navíc využít k velkorysé výstavbě veřejné infrastruktury a nekompromisně nás předběhli například ve výstavbě dálniční sítě. My se tady ale vesele regulujeme, administrujeme a soudíme, případně sympatizantům přihrajeme nějakou tu dotaci. Výsledek pro společnost neviditelný.

Stát by měl opravdu patřit lidem, pracovat pro ně a usnadňovat jim život. Bohužel od doby, kdy se stali státní zaměstnanci se svými rodinami 20-30% elektorátem a pozice ve státní správě odměnami pro „loajální“, ztratilo fungování státu svůj pravý význam. Už neplatí „stát jsme my“, ale pro určitou skupinu lidí „stát je náš“.   

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 13.4.2023 8:18 | karma článku: 44,20 | přečteno: 3599x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.