Boj o důchody – prohra pro všechny

24. 03. 2023 8:16:04
Vláda se rozhodla dosáhnout nápravy státních financí prostřednictvím změny zákonné valorizace důchodů, a tím snížení životní úrovně důchodců. Důchodci prý stejně volí populisty, takže žádná škoda. Alespoň tak to ve zkratce vypadá.

Že je se stavem státního rozpočtu nutné něco okamžitě udělat, je zřejmé. Logicky uvažujícím lidem už tak 3 roky. Vláda, která slibovala štíhlý stát s efektivním chodem, ale v tomto smyslu až do minulého měsíce nepodnikla vůbec nic. Dokonce podnikala vše možné, aby bídný stav veřejných rozpočtů ještě více prohloubila. Pomiňme bezpečnostní a energetickou krizi, tam se pár desítek miliard dá pochopit. Jenže od voleb se nabralo dalších 10 tis. státních úředníků, rozdaly nesystémové dárky ve formě příspěvku na dítě, výchovného k důchodu, politici sobě a státním úředníkům navýšili platy. Navíc se připravuje další mandatorní zvýšení státních výdajů ve formě zakotvení platů učitelů ve výši 130% úrovně průměrné mzdy. Nic proti platům učitelů, ale skutečně potřebujeme právě teď dávat do zákona další povinné výdaje státu, když jiné povinné výdaje (valorizace důchodů) drasticky škrtáme? A může kázat o odpovědnosti někdo, kdo si sám popřává plnými doušky (novoroční navýšení platů politiků bylo v řádu desítek tisíc korun)?

Počínání vlády nejvíce připomíná tlouštíka slibujícího, že už nikdy nebude mlsat, zatímco rovná do nákupního košíku čokolády. Počínání opozice ovšem není o nic lepší. Byla to dnešní opozice, kdo tu sekeru do veřejných financí zaťal. Z 1000 miliard vyhozených za covidu šlo na jeho důsledky podle zjištění NKÚ cca 10%, zbytek zmizel na tisícové dárečky prostému lidu a mnohamilionové kšefty velkých kluků. Kromě toho byly veřejné finance krácením daňových příjmů a navýšením mandatorních výdajů nastaveny na trvalý deficit cca 200 mld. Jako třešnička na dortu k tomu přibylo navíc 40 tis. státních zaměstnanců. Je komické a současně k pláči poslouchat nyní řeči politiků o odpovědném hospodaření.

Podivné krácení valorizace důchodů si ale vyžádalo další politické oběti. Senát, který se vždy prezentoval jako pojistka ústavnosti, nesebral odvahu se tomuto kroku postavit. Zákon byl Senátem schválen s tím, že o jeho ústavnosti má rozhodnout Ústavní soud. Že tím Senát učinil sám sebe zbytečným a pravomoci další komory parlamentu přehodil na Ústavní soud, ctihodným senátorům asi uniklo. Tak nějak vypadá střelba do vlastní nohy. Do podobné situace se dostal i nově zvolený prezident. Začínat mandát hned druhý den konfliktem s vládou se jistě nikomu soudnému nechce, ovšem přehození odpovědnosti na Ústavní soud také moc elegantně nevypadá.

A tak má vše v rukou Ústavní soud. Politici si stěžují, že se z něj stala další komora parlamentu a často zasahuje do fungování státu. To je sice pravda, ale v tomto případě mu sami svou neodpovědností nahrávají, ba přímo se ho doprošují. Postoj Ústavního soudu bude asi hodně zajímavý. Procedura schválení byla dost na hraně, ale je tu řada dalších aspektů v neprospěch platnosti nového zákona. V minulosti totiž Ústavní soud rozhodl, že důchody málo reflektují zásluhovost, přičemž právě znevýhodnění vyšších důchodů je hlavním principem současně schváleného zákona. Ústavní soudci dokonce v minulosti rozhodli, že zmrazení platů soudců, i když bylo řádně schváleno parlamentem, je protiústavní a soudci mají prostě na růst platů nárok v každé situaci. Opravdu při vší sympatii vůči vládnoucí koalici budou mít ústavní soudci svědomí říci, že snížení zákonné valorizace důchodů je v pořádku? Na druhé straně řadě z nich končí mandát a jeho prodloužení je ve hře. Půjdou soudci v této situaci do konfliktu s výkonnou mocí? Pokud nakonec snížení valorizace projde i zde, pocit, že mocní si mohou dělat, co se jim líbí, ve společnosti dále naroste.

Ať už to s důchody dopadne jakkoli, pachuť tady zůstane a zúčastnění hráči získají zaslouženě řadu záporných bodů. Nutnost udělat něco s financemi nelze zpochybnit. Ovšem komplexní balík úprav daní a benefitů pocházející od politiků se zmrazenými platy a zasahující rovnoměrně všechny části společnosti by působil daleko lépe. Naštvaní by byli asi všichni, ale pokud by bylo nápravy dosaženo a inflace spadla, tak by to po nějakém čase odeznělo. Teď nás bude čekat nejspíše jen exhibice bezradnosti a populismu, a to je vzhledem k promarněné příležitosti naši republiku posunout vpřed opravdu škoda.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 24.3.2023 8:16 | karma článku: 42.59 | přečteno: 4580x

Další články blogera

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma článku: 20.81 | Přečteno: 305 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma článku: 28.04 | Přečteno: 500 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma článku: 41.96 | Přečteno: 3601 | Diskuse

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma článku: 46.24 | Přečteno: 8867 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 19.01 | Přečteno: 261 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 911 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1587 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3151
Rezervovaný optimista. Locations of visitors to this page

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...