Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda v zajetí pravicových dogmat zahájila budování socialismu

Poslední vládní nápady typu učinit příjemci sociálního tarifu všechny občany, dotovat jim hypotéky a podobně vypadají opravdu hodně socialisticky.

Potíž je v tom, že se jimi zabývá vláda, která se označila za pravicovou a odpovědnou. Samozřejmě, válku nikdo nečekal, ale právě tady by se měla ukázat zásadová pevnost a razantnost. Bohužel, zatím samé mlžení, váhání a nerozhodnost. Pravicové strany si navíc samy zavařily snížením daní navrženým současnou opozicí v záchvatu populismu před dvěma lety. Ono se to dobře říká, že stát má být štíhlý a efektivní, peníze patří občanům a stát se musí uskrovnit. V praxi demokratického Česka však žádná vláda dosud výdaje státního rozpočtu snížit nedovedla. A zdá se, že koaliční vláda širokého spektra se něčím podobným zabývat ani nezačala. Jsou snad úřady práce plné propuštěných státních úředníků, byl zrušen jediný státní úřad, zjednodušila se nějaká agenda? V současnosti se shánějí další úředníci na administraci sociálního tarifu, poradenství s příspěvky na kdeco, práci s uprchlíky atd. A jako bonbonek bude navýšen plat státním zaměstnancům o 10%. Sečteno, úspory nulové, výdaje a deficit rostoucí, a to vše ještě zachraňují díky rekordní inflaci rostoucí daňové příjmy z PHM, energií, potravin. Co se týče rozpočtové odpovědnosti, tedy naprostá katastrofa.

Dalo by se pochopit, že v mimořádné situaci musí vláda přistoupit i k mimořádným opatřením. Avšak tady jí dogmatická ideologie brání použít regulaci cen energie nebo přijít se zdaněním na krizi vydělávajících sektorů. Samozřejmě, učebnice pravicové ekonomie regulace a mimořádné daně považují za největší smrtelný hřích. Ovšem i ony připouštějí, že v situacích, kdy trh nefunguje, dochází ke zneužití monopolního postavení některých výrobců, jsou zásahy státu oprávněné. Učebnicový případ této situace máme právě tady a teď. Některá odvětví vydělávají mnohonásobně více díky svému unikátnímu postavení a faktu, že v odvětví působí jednotky hráčů, tj. konkurence prakticky neexistuje. V takových situacích i vyspělé pravicové demokracie neváhají zakročit, viz případ Microsoftu v USA a další. Situace v energetice se skutečně trhnu nepodobá ani vzdáleně. Přeregulované a současně dotované odvětví, které současný systém dovedl do situace, kdy ceny raketově rostou a produkce klesá. Toto je nutné co nejrychleji rozbít a přenastavit. Opakování mantry o škodlivosti státní regulace tady působí fiskální katastrofu a citelně poškozuje už velkou většinu občanů. Nápad se sociálním tarifem pak řeší pouze následek, nikoli příčinu. Místo toho, aby stát růst ceny energií rozložil v čase (on se energetický mix stejně přenastavit bude muset), tak vypustí na občany a firmy mnohonásobně navýšené ceny a jako náplast začne vymýšlet sociální dávky a dotace. De facto tak dostává do sociální nouze většinu domácností, tj. vracíme se zpět do socialismu, zruinujeme většinu a začneme ji pak zachraňovat státními výdaji. K tomu samozřejmě nabereme další tisíce úředníků, aby to celé fungovalo a bylo sociálně spravedlivé.

Míra problému je však už nyní opravdu hodně vysoká. O tom svědčí i poslední nápad dotovat lidem splátky hypoték. To už by bylo asi jednodušší všem všechno sebrat a stát by to mohl lidem posléze přidělovat. My starší občané to ze socialismu známe velmi dobře. Pokud má ale tvrdě pracující člověk držící se zuby nehty ve střední třídě dotovat nákup investičního bytu někomu jinému, tak to prostě nic jiného, než socialismus není. Tedy spíše ukázková socializace ztrát a privatizace zisků, kterou se za socialismu zabývalo také nemálo lidí. Pro ostatní pak zbývá rovnost v bídě.

Bohužel ze současné situace vedou pouze dvě cesty. Nedělat nic, ceny nechat nekontrolovaně růst, monopolům dopřávat rekordní zisky a sociálními dávkami podporovat stále větší množství občanů upadajících do bídy, de facto jejich většinu. Druhá cesta je brzdit ceny životně důležitých komodit pomocí věcného usměrňování jejich cen a dát tak občanům a firmám čas na přizpůsobení se. Řešit pak pouze nejpalčivější sociální situace. Vláda si vybrala, jak se zdá, cestu první. A tak za recitace manter o nezasahování do působení trhu postupujeme po cestě k socialismu.      

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 25.8.2022 8:17 | karma článku: 27,85 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.