Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezradná opozice nemá téma pro volby

V letní pohodě se zdá, jako bychom žili ve šťastné prosperující zemi, kde se řeší pouze, kolik přidat důchodcům, abychom se měli všichni ještě lépe. Země se řítí do obřích deficitů, ale politické strany se ve slibech předhánějí,

Bohužel slabá opozice si nechala absurdně vnutit témata předvolebního boje a předvádí kolosální bezradnost. Šediví a unavení političtí matadoři si obarvili vlasy a spolu na facebooku ukazují své rozverné dovádění na houpačce, dredovaní piráti se navlékli do tmavých obleků a recitují hlubokomyslné úvahy o naší vytuněné budoucnosti. Mezitím hodný strýček objíždí vesnice a rozdává dárečky, jemu v patách parta zpovykaných výtržníků vykřikuje že „jim všem“ ukáže. Není divu, že průměrný občan je z toho otrávený, užívá léta a čeká, co se z toho vyvine.

Pomineme-li, že po volbách bude třeba obracet každou korunu nebo dojde k totálnímu znehodnocení měny obludnou inflací, což odnesou úplně všichni, tak pár témat, která by mohla zaujmout, by tady bylo. Konsolidace veřejných rozpočtů je téma nesrozumitelné a nelze se divit, že na něj desítky procent voličů ulovit nelze, ale určitě by se našlo i něco konkrétního, o čem by stálo za to dát řeč.

Dopravní infastruktura. Vlaky havarují, dálnice se nestaví. Vlak Praha – Brno jezdí průměrnou rychlostí 60 km za hodinu, a přitom se řeší posunutí nádraží v Brně za desítky miliard. Nebylo by prospěšnější nejdříve postavit tu rychlodráhu, která spojí obě metropole za hodinu? Na jih země máme dokonce dvě dálnice. Jedna vede z Prahy, jedna z Českých Budějovic. Končí ale 70 km vedle sebe a dostavět nejsme schopni ani jednu. Vládní hnutí drželo post pražské primátorky, středočeské hejtmanky, ministra dopravy – kolik kilometrů pražského okruhu se za tu dobu postavilo? Atd., doprava je prostě katastrofa, ale kolem ní ticho po pěšině.

Právo a spravedlnost. Máme sice vládnoucí protikorupční hnutí, ale to už bere každý spíše jako legraci. Soudy u nás trvají roky, vyšetřování jasných případů rovněž. Obžalovaní a svědci se soudu vyhýbají, obžalovaní se rekreují na horách, obhájci se točí na procesních krocích, které jsou neúměrně komplikované, takže se daří odpovědnosti uniknout většinou na formálních pochybeních. To není volání po revolučních soudech. Ale když se v USA provalily podvody miliardáře Madoffa, tak byl odsouzen za 3 měsíce. A to měl peníze jistě na ty nejlepší právníky. U nás obvinění miliardáři běhají roky po svobodě a proces v nedohlednu. A výše trestu? Většinou směšná. Za vraždy a znásilnění tresty do 10 let, s propuštěním po 5 letech. Neúcta k bezpečí a ochraně majetku občanů je v našem právním systému zakořeněna opravdu hluboce. Podvodníci propuštění po dvou, třech letech vesele užívají nakradené miliony, po původu jejich majetku nikdo nepátrá. Vlastně je s podivem, že u nás dosud nevznikla strana a la Právo a spravedlnost, určitě by na to voliči slyšeli.

Životní prostředí. Na Vysočině kvapem mizí lesy, kolem měst v nížinách se zastavuje orná půda překladišti a sklady. Díky mizerné dopravní infrastruktuře denně statisíce aut vypouštějí do ovzduší kvanta svinstva. Přesto je u nás slovo „zelené“ málem sprosté. Na druhé straně 70% občanů věří, že se životním prostředím je třeba něco udělat a chránit je. Průmyslové loby se ovšem podařilo vytvořit zvláštní atmosféru, ve které všichni nadávají na zdevastovanou přírodu, ale jsou hrdi na čoudící dízl. Tatam je doba, kdy i pravicová strana typu ODS měla ve svých řadách rozumného ekologa, který byl schopen brát se za ekologická opatření. Dnes všichni bojují proti „zelenému diktátu Bruselu“, přičemž na evropské úrovni nadšeně vše schvalují. Ekologie může být nejen prospěšná, ale i zajímavou byznysovou příležitostí, necháváme to však na německých a jiných firmách. Prostě náš smrádek si budeme urputně bránit. I tady by rozumný ekologický program mohl přinést nemalé politické body.

A tak dále. Zajímavých konkrétních témat je celá řada. Profesionální politika je ovšem u nás stále i po 30 letech v plenkách. Placení politici (ne ovšem profíci) zatím pochopili, že voliče je možné si koupit. Vydáme dluhopisy, natiskneme peníze, a něco jim dáme. Něco si také necháme, a budeme se mít dobře. Voliči zatím stále sbírají zkušenosti a ještě nepoznali, že dárky od politiků jsou těmi nejdražšími. Musíme se holt všichni ještě dost učit. Další lekce nás čeká co nevidět.

Autor: Ladislav Dvořák | úterý 10.8.2021 8:31 | karma článku: 23,10 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.