Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie je občas odporná, nic lepšího ale doopravdy neexistuje

V rychlém tempu se u nás během pár měsíců totálně zdiskreditovala moc výkonná - vláda, která místo svého programového prohlášení dělala pravý opak, moc zákonodárná - parlament, jehož poslanci vesele kupčili se svými mandáty, a nyní i moc represivní – policie, jejíž reprezentanti si spletli obranu práva s kovbojkou. Občané vyjadřují naprosté zhnusení a propadají trudnomyslnosti.

Přes všechnu špínu však vývoj posledních dnů nasvědčuje, že demokracie u nás začíná přece jen pozvolně fungovat. Proveďme malý historický exkurz a představme si obdobnou situaci například v 50. letech. Soudruzi by soudruha premiéra podlehnuvšího maloburžoazním rozmarům (lásce k sekretářce) přinutili k sebekritice, sekretářka by byla uklizena, poslanci by daňové reformy (nebo i měnovou) odhlasovali jednomyslně, selhavší důstojníci kontrarozvědky a posléze i policie by byli popraveni, a jelo by se dále.

80. léta přinesla pokrok udělování trafik i do komunistické politiky. Když bylo třeba vůdce nejvyššího uklidit, funkce se rozdělila, bývalý nejvyšší potentát dostal funkci prezidentskou a do funkce nejvyšší, stranické mohl přijít mladý kádr, aby se znemožnil jako kůl v plotě.

V letech 90. jsme se pustili do budování demokracie se starými kádry. Trafiky se udělovaly jako na běžícím páse, což mohutně podporoval (a dodnes podporuje) systém poměrného volebního zastoupení. Je třeba prostě zaměstnat daleko větší počet lidí, než v systému většinovém. Až léta nového tisíciletí přinesla nový pohled na věc. On to asi způsobil dost i internet. Na každého je daleko více vidět a vazby mezi kamarády, přihrávky zakázek či lukrativních postů se mnohem lépe vyhledávají. Jasný příklad toho, jak internet v praxi fungování demokracie podporuje.

Nese to vše s sebou i řadu informací hodně nechutných. Volič se zblízka přesvědčuje, jak politici, které volil, vyřčené sliby svými skutky popírají a smějí se mu do tváře. Rozhořčení lidu je zkrátka někdy nesmírné a volání po krvi silné. Neměli bychom ale zapomínat na zásadní rozdíl mezi právem a morálkou. Přihrát někomu předraženou zakázku je nemorální a protizákonné. Slíbit někomu trafiku ve státní sféře za jeho postoje při hlasování v parlamentu je nemorální, ale asi nejspíše ne trestné. Stokrát s tím můžeme vnitřně nesouhlasit, ale je to tak správně. Za zlodějiny musí následovat i fyzický trest, za popírání morálky by měl následovat hlavně trest politický. Prostě je příště už nevolme.

To není prosím obhajoba nemravných politických kšeftů. To je volání po atmosféře, kdy politici budou vědět, že pokud něco takového udělají, už si v politice neškrtnou. Stop, konečná! Ale s tím zavíráním a likvidací prosím opatrně. Od toho tu jsou soudy, nikdo jiný. A pokud z celé té šaškárny je jeden pozitivní závěr, je to právě fakt, že soudy jsou schopny jednat nezávisle, nezávisle na politicích i tlaku ulice.

Pamatuji konec 70. let, kdy na naši školu dorazily podpisové archy proti Chartě. Snad už tlak nebyl tak velký, snad někdo z profesorů sebral odvahu, došlo ale k zajímavé věci. Nebyli jsme vyzváni v hodině, abychom jeden po druhém podepsali, jak by to asi probíhalo v letech 50. Profesor na konci hodiny řekl, že nechává na stole podpisové archy proti rozvracečům socialismu, a že bychom  je měli o přestávce podepsat. Začalo podepisování a i já postával poblíž a říkal si – všichni podepisují, měl bys taky, jenže co ty o tom víš, proč by měl tvůj podpis rozhodovat, jestli jsou vinni nebo ne? Nakonec tedy pár lidí nepodepsalo, nestalo se nic. Z dnešního pohledu legrace, o nic nešlo. Rozsudky už stejně byly dány, tehdy se už ovšem nepopravovalo, kantoři prostě mechanicky splnili povinnost a neřešili, kdo podepíše a kdo ne. Z celého toho zůstal zúčastněným asi hlavně pocit trapnosti. Ale přece jen, kdyby bylo třeba, mohla ocelová pěst lidu opět udeřit …

Buďme moc rádi, že nežijeme v době, kdy jsou rozsudky předem napsány a jejich autoři se zaštiťují hlasem ulice. Demokracie se má dělat podle pravidel. Pokud je něco v té vší špíně nadějné, je to právě to, že jakási pravidla už začínají fungovat. Lze jen doufat, že nakonec ani my voliči nemáme děravou  paměť a v příštích volbách budeme soudit zase o něco lépe.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 19.7.2013 18:21 | karma článku: 13,21 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.