Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč v Česku chybí pravicová strana?

Jak tak sledujeme on-line sebevraždu dvou politických stran vydávajících se za pravicové, napadlo už asi lecjakého pravicově smýšlejícího občana, že se vlastně nic moc neděje. V Česku totiž žádná pravicová strana už hezkých pár desítek let neexistovala a bohužel ani jen tak hned existovat nebude.

Nejde vůbec o pohled skalních pravičáků volajících po likvidaci státu a zároveň po jeho silné represivní roli vůči „nepřizpůsobivým“. Jde o jednoduché fundamenty pravicového přístupu k životu definované například v knize Nialla Fergusona Civilizace. Principy jako osobní svoboda, víra a morálka, vlastnické právo, demokracie … stály vždy v centru pravicového světového názoru. Bohužel současná doba přinesla v podání tzv. „pravice“ jeho redukci na právo neomezeného bohatnutí pro vybrané. To však při absenci osobní svobody, morálky a víry, respektu k cizímu majetku nemá s pravicovou ideologií nic společného.

Pravdou je, že moderní společnost, a Česko je se svou ateistickou populací nerespektující téměř žádné nemateriální hodnoty jejím zářným příkladem, spěje do stádia korporativního socialismu. V tomto společenském systému vládne poměrně úzká skupina centrálních institucí kontrolovaných několika vlivnými lidmi. Tito lidé vlastní nebo v roli státem vybraných manažerů kontrolují sítě služeb pro obyvatelstvo (média, zdravotnictví, finance, energie …) nebo významné firmy realizující největší veřejné zakázky (stavební firmy, IT, právní …). Moderní technologie umožňují, aby takto organizované podniky pokrývaly už absolutní většinu ekonomické aktivity společnosti. A k tomu je ovšem nutné rovněž státním rozpočtem přelévat adekvátní finanční prostředky.

Modelovým uspořádáním je tak struktura monopolních firem s masou námezdných dělníků. Centrální moc pak absolutně kontroluje celou společnost – korporace přes daně, úlevy a dotace, obyvatelstvo nastavováním sociálního standardu, daněmi, poplatky a podporami.Tuto strukturu dnes svorně prosazují strany pravicové i levicové, rozdíl je pouze v rétorice. Nenechejme se mást pojmy, ona i většina tzv. OSVČ jsou pouze specificky postavenými námezdnými silami, stoprocentně závislými na monopolech, pro které prodávají jejich zboží či služby. Střední stav v podobě ekonomicky nezávislého farmáře, živnostníka, lékaře, právníka …. v podstatě mizí. Aby snad nezůstala některá skupina obyvatel mimo kontrolu centralizované mašinérie, prosazují vládnoucí strany (pravé i levé) nekonečné množství regulací, které dále vydává občany na pospas monopolům. Povinné certifikace, štítky, registrace, kontroly dále občana sešněrovávají a nutí ho odevzdávat další část svých příjmů monopolům příslušná razítka vlastnícím.

Je tedy příznačné, že velcí finanční či mediální magnáti nemají žádný problém podporovat strany jak levicové, tak pravicové. V politickém souboji už dávno nejde o souboj idejí, ale peněz. Zakázku štědrému sponzorovi přihraje stejně strana pravá či levá, daně zvýší či další regulační poplatky uloží klidně ti i ti. Je až úsměvné, jak i sociální opatření mohou přinášet bohatství do „správných“ rukou. Když se po posledních volbách jedna pravicová strana probrala k sociálnímu cítění a oznámila svůj odklon od omezení příspěvků na bydlení, je to vlastně výhra pro potřebné nebo pro investory, kteří skoupili tisíce bytů a na dotovaném nájemném vydělávají miliardy? A tak by bylo možné rozebrat i další kroky vládních stran zprava i zleva.  

Smutnou skutečností tedy je, že při dnešní míře centralizace společnosti není z této situace východiska. Ať už zde bude vládnout pravice nebo levice, můžeme se těšit na zvyšování daní, další a další nové povinnosti, omezování osobní svobody. Hydra centralizace potřebuje totiž další krmivo. A když jí je nedodá rostoucí státní dluh, který už nám nikdo financovat chtít nebude, bude nutné o ně připravit občana. Jediné řešení by bylo možné spatřovat ve změně volebního systému a reprezentaci občanů na základě osobního mandátu, ne stranické disciplíny. Jenže tuto změnu by musely prosadit stávající politické strany, pro které by to znamenalo nejspíše jejich konec.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 9.11.2012 18:20 | karma článku: 26,68 | přečteno: 2160x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3604x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.